18.1.2018

Vaihda omistajan huolet käyttäjän vapauteen

Yritystoiminnan perustana ovat pitkään olleet investoinnit koneisiin ja laitteisiin. Suomessakin on kuitenkin alettu yhä useammin tiedostaa se, mikä Keski-Euroopassa on tiedetty jo pitkään: käyttöpääoman sitominen laitehankintoihin ei aina ole liiketaloudellisesti järkevää.

Leasingrahoitus on syystä kasvattamassa suosiotaan verrattuna perinteiseen rahoitusvelkaan tai laitteiden omistamiseen. Tässä kirjoituksessa käydään läpi leasingin etuja, mutta kriittisellä otteella. Hyötyjen lisäksi arvioidaan myös rahoitusmuodon haasteita, jotta asiakkaamme voivat valita itselleen parhaiden monitoimilaitteiden lisäksi sopivimman rahoitusvaihtoehdon.

“Laitteiden ostaminen ei ole välttämätöntä – käyttäminen on”:

Top 10 syytä valita rahoitusleasing

Pyysimme yhteistyökumppaniltamme parhaita perusteita leasingrahoituksen valintaan. Myyntijohtaja Sami Lappi Tukirahoitus Oy:stä listasi top 10 syytä tälle rahoitusvaihtoehdolle:

1. Leasing nopeauttaa ja helpottaa laitehankintaprosessia. Asiakas saa tuotteen ja rahoituksen yhdellä ja samalla kertaa myyjäliikkeen kautta. Koska myyjä hoitaa rahoitusneuvottelut, asiakkaalle jää enemmän aikaa keskittyä omaan ydinliiketoimintaansa.
2. Leasingin ennalta sovitut vuokrat helpottavat budjetointia.
3. Yrityksen pääomaa ei tarvitse sitoa käyttöomaisuuteen.
4. Leasingsopimukset voidaan muokata vuokralleottajalle yksilöllisten tarpeiden mukaan liittämällä niihin lisäpalveluja. Esimerkiksi monitoimilaitteisiin voidaan investointihetkellä liittää palvelusopimus laitteen ylläpidosta. Palvelusopimus lisää turvallisuutta ja ennakoitavuutta sekä säästää yllättäviltä kuluilta.
5. Leasingkauden päättyessä laite voidaan uusia kuukausikustannuksen pysyessä usein ennallaan.
6. Leasing tehostaa vakuuksien käyttöä. Koska leasingin vakuutena toimii rahoitettu laite, muut vakuudet vapautuvat muuhun käyttöön.
7. Laite voidaan vakuuttaa koko sopimuskaudeksi leasingin lisäpalveluna. Tällöin asiakas saa rahoitusyhtiöltä apua vakuutusasioissa ja mahdollisten vahinkojen aiheuttamissa korvausprosesseissa.
8. Laite ja palvelu voidaan toimittaa yhdellä laskulla.
9. Vuokrat voi vähentää verotuksessa.
10. Vuokrista voi vähentää ALV:n.

Leasingrahoituksen haasteet

Moninaisista eduista huolimatta leasingiin liittyy myös potentiaalisia haittoja ja haasteita. Muihin vieraan pääoman rahoitusmuotoihin verrattuna se on usein se kalliimpi vaihtoehto. Helppo saatavuus voi myös johtaa ylivelkaantumiseen, ellei kannattavuuslaskelmia ja investointisuunnitelmia tehdä huolellisesti.

Sopimusten kirjanpidon merkintätavan valinta voi myös vaikuttaa yrityksen tunnuslukuihin, kuten vakavaraisuuteen ja oman pääoman tuottoprosenttiin. Yllä olevat 10 perustetta rahoitusleasingille on laadittu pitkälti FAS:n mukaan. Vuoden 2019 alusta voimaan tulevalla uudella IFRS 16 -standardilla tulee olemaan oma osuutensa siihen, miten vuokrausta jatkossa käsitellään niiden osalta, jotka tekevät IFRS-standardin alaista kirjanpitoa.

Haasteista huolimatta rahoitusleasing on vaivaton ja liiketaloudellisesti järkevä tapa hankkia yrityksesi tarvitsemat tulostimet ja monitoimilaitteet. Ota laitevalinnoissa yhteyttä Toshibaan. Niiden rahoitukseen saat apua kumppaniltamme Tukirahoitus Oy:ltä.

Marco Lindqvist
Toshiba Tec Nordic Ab
marco.lindqvist@toshibatec.fi

Aiheet: , , , , ,

KIINNOSTUITKO?

Jätä yhteystietosi, niin otamme yhteyttä. (* pakollinen kenttä)