3.5.2018

Viisi syytä valita toimituksiin sertifioitu projektipäällikkö

Yhä useammassa tarjouspyynnössä on mukana hallittu projektijohtaminen. Projektipäällikön sertifiointi on tae projektin menestyksekkäälle ja tulosvastuulliselle läpiviennille. Kun tulostuspalvelu toimitetaan projektina, vältät nämä 15 kompastuskiveä.

Tulostus- ja muissa laitetoimituksissa on koko joukko asioita, jotka voivat mennä vikaan, jos toimitusta ei käsitellä ja johdeta projektina:

1. Laite toimitetaan väärään aikaan.
2. Laite toimitetaan väärään paikkaan.
3. Toimitettu laite on käyttötarkoitukseen epäsopiva.
4. Laite on konfiguroitu väärin.
5. Kukaan ei tunnu tietävän mitään mistään.
6. Yhteyshenkilöt puuttuvat.
7. Verkkorasioinnit yms. ovat puutteelliset.
8. Edellisen sopimuksen laitteet jäävät lojumaan nurkkiin.
9. Uusi laite ei toimi vaan odottaa “jotain asiantuntijaa”.
10. Aikataulut venyvät ja venyvät.
11. Ei käyttökoulutusta.
12. Ei viestintää.
13. Ei riskienhallintaa.
14. Ei muutosjohtamista.
15. Oikeat ihmiset eivät ole oikeaan aikaan paikalla.

Monitoimi- ja muiden laitetoimitusten tarjouspyyntöjen vaatimustaso kasvaa koko ajan. Niin sen pitääkin. Yhä useammassa tarjouspyynnössä on mukana hallittu projektijohtaminen. Se ei kuitenkaan yksinään riitä takaamaan projektin menestyksellistä läpivientiä.

Tarjouspyynnöissä tulisikin aina pyytää selvitystä projektipäällikön sertifioinneista. Niiden avulla toteuttavan henkilöstön vertaaminen helpottuu ja oikeiden ihmisten valinta oman projektin menestyksekkäälle läpiviennille varmistetaan.

IPMA-sertifikaatit ovat kansainvälisiä todistuksia projektinjohtamispätevyydestä. Suomessa IPMA-sertifiointijärjestelmän mukaisista sertifioinneista vastaa yksinoikeudella Projektiyhdistys ry.

Mutta onko se projekti? Projektitoiminnan 10 haastetta

Projektia on mahdotonta johtaa hyvin, mikäli ei ole yhteisymmärrystä siitä, mikä projekti on. Projektitoiminnan 10 suurinta haastetta ovat:

1. Kaikkea mahdollista kutsutaan projektiksi.
2. Puhutaan projekteista, mutta asioita ohjaavat linjapäälliköt.
3. Projekti annetaan henkilölle “muiden töiden ohella”.
4. Projektin ohjauksen menetelmiä ei osata käyttää.
5. Suunnitelmallisuus ja valvonta puuttuvat.
6. Projektiohjeisto puuttuu, joten kukin toimii, miten parhaaksi näkee.
7. Asenteet, sillä “minun työtäni nyt ei vain voi aikatauluttaa”.
8. Johto ei tunne projektien tilannetta eikä henkilöstön kuormitusta.
9. Projektin aloitus lipsuu.
10. Projektin lopetus lipsuu.

Project Management Body of Knowledge (PMBOK®) määrittelee projektin sarjaksi “ainutlaatuisia, monimutkaisia ja toisiinsa kytkeytyviä toimintoja, joilla on yksi tavoite tai päämäärä ja jotka pitää toteuttaa määrätyssä ajassa, määrätyllä budjetilla ja määrättyjen spesifikaatioiden mukaan”. Kun projektipäälliköistä on tullut projektien toimitusjohtajia ja projektipäällikkyydestä ammatti, projektijohtamisen painopiste on alkanut siirtyä budjettien ja aikataulujen seuraamisesta ihmisten johtamiseen ja aidosti hyvään lopputulokseen pääsemiseen.

Lasta ei sentään ole heitetty pesuveden mukana pois. Projektipäällikön kultaisesta kolmiosta löytyvät niin laatu, budjetti kuin aikataulukin.

5 syytä valita projektitoimituksiin sertifioitu projektipäällikkö

1. Projektien johtamisesta on tullut paljolti muutosten johtamista. Koska työkalut ja management-osaaminen ovat sertifioinnin myötä selkärangassa, projektijohdossa voi keskittyä projektien läpiviennin optimointiin ja muutosjohtamiseen.
2. Projektijohtamisen prosessit ja työvälineet sopeutetaan joustavasti kulloisenkin asiakkaan oman projektihallinnan menetelmiin.
3. Kokenut ja sertifioitu projektipäällikkö tehostaa toimintaa ja budjetin ennakoitavuutta.
4. Hyvin toteutetun ja oikealla tavalla päätetyn toimitusprojektin jälkeen palveluliiketoimintaa on helppo jatkaa.
5. Sertifiointi on tae projektin menestyksekkäälle ja tulosvastuulliselle läpiviennille.

Näihin 5 keinoon voidaan lisätä tämän blogin alussa mainitut 15 virhettä kääntämällä ne vastakohdikseen: kun tulostuspalvelun toimitus valitaan projektina, laite toimitetaan oikeaan aikaan, oikeaan paikkaan, se on käyttötarkoitukseen sopiva, jne. Tulostuspalvelun projektitoimitukselle sertifioidulla projektipäälliköllä riittää siis syitä kerrakseen.

Ota yhteyttä, mikäli haluat hyötyä tulostuspalvelun toimittamisesta projektina! Lue myös Kuusi vinkkiä tulostusympäristön optimointiin.

Antti Vuoriheimo
IPMA C- ja D-tasojen sertifioitu projektipäällikkö
Toshiba Tec Nordic Ab

Aiheet: ,

KIINNOSTUITKO?

Jätä yhteystietosi, niin otamme yhteyttä. (* pakollinen kenttä)